Cercetători din mediul academic, reprezentanți ai cultelor creștine, ierarhi, preoți, profesori de teologie, din țară și străinătate, sunt prezenți săptămâna aceasta în Craiova la simpozionul internațional ce marchează împlinirea a 1700 de ani de la Primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Reuniunea include conferințe, sesiuni tematice,mese rotunde , ateliere , lansări de carte, vizite culturale și duhovnicești în locații reprezentative ale Olteniei.Organizatori sunt: Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei și Facultatea de Teologie a Universității din Craiova.
Festivitatea de deschidere a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală Madona Dudu din Craiova, în noua sală de la subsol inaugurată cu ocazia acestui eveniment. . În cadrul discursurilor, la care au asistat reprezentanți din domeniul teologic, academic din țară și Germania, oficialități locale s-a marcat importanța primului sinod ecumenic de la Niceea în păstrarea credinţei creștine şi a unităţii Bisericii lui Hristos.
În anul 325,după multe persecuții la adresa creștinilor și lungi controverselor teologice, la inițiativa împăratului Constantin cel Mare, s-a organizat la Niceea, un orășel din Turcia de astăzi, primul sinod ecumenic care reprezintă un moment fundamental pentru creștinism. Cei 318 ierarhi adunați din toată lumea au adoptat atunci, articole și canoane ce reprezintă piatra de temelie a doctrinei creștine.
La finalul festivității, invitații au putut admira și o expoziție de icoane realizate de studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova. Simpozionul International de la Craiova se adaugă seriei de evenimente organizate de Biserica Ortodoxă Română, în Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române (1925-2025).